Rovinj, este, macskakő…

A mai akvarellemen ismét az esti fényviszonyok problematikáját boncolgattam, ezúttal Rovinj egyik macskaköves kis utcáját örökítettem meg, 14,8×21 cm-es, 240 g-os vászonszerűen strukturált felületű Clairfontaine Essai-Trial akvarellpapírra, Talens Rembrandt szilkés akvarellkészlettel és waterbrush-sal.

A kép alig négyórányi lelkes festegetés eredménye:)

Ahogy a fázisonkénti fotókon is látszik, ezúttal először felvázoltam ceruzával a főbb vonalakat, irányokat, utána kezdtem a nagyobb felületek kitöltéséhez. A részletek kidolgozását már a harmadik képnél elkezdtem, kíváncsi voltam, mennyire lehet aprólékos munkát végezni a vászonszerűen préselt papírfelületen. A waterbrush finom hegye és könnyű kezelhetősége elég pontos és részletgazdag kidolgozást tesz lehetővé, szinte már a “nem lehet abbahagyni annyira jó” kategória, így nem volt kérdéses hogy fél napomat festéssel töltöm:)…

Érdemes megemlíteni, hogy míg a természetes fényviszonyokat ábrázoló esti képek inkább hideg árnyalatokban bővelkednek, a mesterséges megvilágítás -mint ez esetben az utcai lámpák, különösen a régi típusú izzókat tartalmazók- meleg sárga fénnyel vonják be az épületeket és a köveket. Hideg színeknek nyoma sincs, ami a valóságban és nappal szürke-fehér, az lámpagyújtást követően mind-mind ebbe a furcsa meleg ragyogásba burkolózik. Egyedül a kék égbolt hagy némi lehetőséget hogy frissebb legyen a végeredmény, ezért az égbolt kékjébe csempésztem cseppnyi violát a komplementer hatás erősítése érdekében.

Comments are closed.