Városról városra járva I.

Azt találtam ki a hét elején, hogy felmarom a Dayler & Rowney rajztömbömet (mert az a legvastagabb ;)), és a tollaimat, és minden héten más-más városról készítek sketcheket. Egyrészt megmutatom, milyen az én szememen keresztül nézni az adott témát, hátha különbözik kicsit a megszokottól, másrészt pedig az Urbansketchers Group számára, ha már érdemesnek találtattam a tagságra;) Ezen a héten Csehországban barangoltam, ezen belül is Třebíč városával foglalkoztam több napig.

Egy kis háttér információ: Třebíč a morvaországi zsidó kultúra egykori jelentős központjai közé tartozott. A fennmaradt nagyhírű zsidónegyed mindmáig értékes tanúja a zsidó-keresztény együttélésnek, melynek a második világháború náci holokausztja erőszakkal vetett véget. A sűrűn beépített egyedülálló zsidónegyed – girbegurba utcácskáival, titokzatos zugaival, boltíves átjáróival és romantikus tereivel – több mint százhúsz lakóépületből áll. Ezt egészítik ki a volt zsidó közösségi épületek, a városháza, az iskolák, a rabbi-hivatal, illetve a szegényházak. A Hátsó-zsinagógát teljes egészében felújították, és a 18. század elejéről származó egyedi freskókkal díszített helyiségben a zsidónegyed történetét bemutató kiállítást rendeztek be. Ezen kívül különféle kulturális rendezvényeket – kiállításokat, koncerteket, találkozókat és szemináriumokat szerveznek itt.

Třebíč zsidó negyede az egyik legjobb állapotban fennmaradt zsidó városrész Európában. Csehországban, a Jihlava folyó bal partján terül el, a třebíči vár alatt. 2003. július 3. óta a Világörökség része, mint az egyetlen olyan, Izrael területén kívül fekvő zsidó műemlék, amit az UNESCO számon tart.

Számomra a hely elsősorban eredeti házai és történelmi környezete miatt érdekes. 123, különböző építészeti stílusú ház, két zsinagóga és több más műremek is jó állapotban vészelte át a történelem viharait, ezeket rajzolni pedig különösen nagy élmény, egyben kihívás is.

A leghíresebb ilyen talán a román-gótikus stílusban épült Szent Prokop-bazilika, amely a 13. század első felében készült, az 1101-ben Třebíčben alapított bencés rendi kolostor részeként.

Eredetileg Szűz Máriának szentelték. Az apátsági templom sajnos szenvedett Hunyadi Mátyás 1468-as ostroma idején, ezután több, mint kétszáz éven keresztül világi célokra használták, volt lóistálló, gabonamagtár és sörraktár is.

1725 – 1731 között F. M. Kaňka építész felújította, újra felszentelték, és ismét egyházi célokra használták. A bazilika legértékesebb részei a több mint hétszáz éves eredeti ácsolt mennyezetű kripta, a kő keresztboltozattal fedett szentély, az apszis keleti részében lévő rózsaablak, és a kőfaragó mesterek kiváló munkájának bizonyítéka – az északi bejárat. A bazilika jelenlegi belső tere Kamil Hilbert érdeme, az 1924 – 1935 közötti években kapta mai formáját. A hajdani kolostor épülete ma a Nyugat-Morva Múzeum betlehemi jászol-, moldavit-, pipa- és a helyi kultúrát bemutató gyűjteményének ad otthont.

Remélem ismét tudtam újat mutatni, hamarosan másutt is kószálhattok velem ;)