“White Nights”…

Nem, nem holmi varázslatos-havas téli éjszakáról esik most szó, sem pedig az ezüstös holdfény által beragyogott romantikus nyári éjekről… azt majd egy másik blogban, máskor… de legalább akkora örömöt okozott anno a mai postom témája is, mintha fent említett hangulatok valamelyike tört volna rám koncentrált formában :)

Első festéktesztelős/értékelős bejegyzésem következik.

Ííííme, a csoda:

Ez itt kéremszépen a St. Petersburg festékgyár nagszerűségének iskolapéldája, a fadobozos, 48 darabos White Nights szilkés akvarellkészletem, mely még 2010-ben érkezett szerény hajlékomba, és azóta boldogít. Ez a kép még szűzen készült, azóta némileg feslettebb… :D

A festékről: Pigmenttartalma magas, ez élénk, friss színeket eredményez. Jól terül, márkán belül viszonylag jól keverednek a színek, könnyű kezelni. Mivel elég széles a skála, rengeteg időt megspórolhatunk a színkeverésből, ha valaki szeret festés közben időt spórolni, és/vagy nem szeret keverni (nálam ez nem szempont). Más gyártók festékeivel néhány szín egészen borzalmas dolgokat művel, nem elegyedik, foltosodik, szétválnak a pigmentek. De ha valaki elég perverz és kíváncsi, hosszas kísérletezések után igazán klassz dolgokra jöhet rá (egyes szilkék esetében a pigment teljesen kifut a festékfolt szélére, míg a másik szín pigmentjei belül maradnak, ezzel lehet trükközni) ;)

Érdekesség, hogy különböző gyártók papírjain tesztelve sokkal ingatagabb a minősége, mint más festékeimnek. Némely papírokon például rendszeresen sápatag a végeredmény. Próbáltam rájönni az összefüggésre, de sem a savtartalom, sem a papír összetételének tudatos megválasztása nem vezetett sikerre. Aggasztó, mert általában az ember szeretne egy bizonyos állandóságot, vagy tartani a minőséget, és ez nem szabadna, hogy papírmárkától függjön…persze erre való a tesztelés, nade akkor is…

Összességében tíz pontból ez a festék erős hetes, mert kissé elfogult vagyok, szeretem, megszoktam a kezelését, és kifejezetten tetszik, amikor hisztizik a színkeverésnél. De sajnos hiába létezik 1900 óta, bőven lenne mit fejleszteni rajta.